A kanyaron túl
A kanyaron túl
játékfilm
(2002)
Rendező
Dér András
Színészek
Bubik István (Mágocs) Dér Denissa (Szilvi) Gyuriska János (Tamás) Huszárik Kata (Anna) Hirtling István (István) Szabó Győző (Gyík) Venczel Vera (Doktornő) Csuja Imre (Ruzicska) Vati Tamás (Kanóc) Bertók Lajos (Zsiráf) Vincze Emőke (Keke)

Megosztom

Bővebben a filmről

Szilvi drogos. Nyugtatókkal teletömve fekszik a drogosztályon. Mágocs a drogosokért él. Összegyűjti, gyámolítja, segíti, elfoglalja őket, hogy ne legyen egy újabb adag anyag, amit magukba nyomnak. Tamás művésznek tartja magát, de nem veszi észre, hogy csak a drog szól belőle. Görcseit a kábítószer segít oldani. Ezt jónak látja, s ha jó, akkor másnak is jó lesz. Különösen, hogy a lányok kezesebbek tőle, a vevők fizetnek érte, pénzt hoz, amin lehet megint anyagot venni. Szilvi megérti, hogy Mágocs tiszta. Vonzza férfias önfeláldozása, törődése, ezért beleszeret. De ő Tamás nője, és Mágocs különben is pap. Katolikus pap, aki komolyan veszi hivatását.

Egy utazás története ez a film, emberi viszonyok horizontális és bensők vertikális metszésében. A megértés és a meg-nem "értettség útifilmje". Emberi pszichékre összpontosít, mégis megkerülhetetlen tényező a környezet. A drogos lány körül egy alternatív zenei világ körvonalazódik, ahol a művészi kifejezésnek rituális eleme a drog. A másik oldalon pedig az egyház jelenik meg, amely aggodalmasan tekint a pap egyéni kezdeményezéseire.

A szakralitás és a rítus párharca ez a film. A monolitikus pap és a határhelyzetek közt vergődő lány egymásra találása, mert a szélső pontok vonzzák egymást. Szerepjátékok sora ez a film, filmszínház - színházfilm. A bizalom, a biztonság keresése a tét.

Forgatókönyv
Szeredás András, Dér András, Czető Bernát László
Bemutatás időpontja
Forgalmazó
Mokép
Színes
Készítő országok
magyar
Szinkron nyelvek