14. Verzió - Rigai iskola 3. blokk
14. Verzió - Rigai iskola 3. blokk
Riga School Block 3
70 perc,

Megosztom

Bővebben a filmről

A két film – A Part és a Kuldigai freskók – Aivars Freimanis rendező és Ivars Seleckis operatőr kreatív együttműködését példázza. Akár egy halászfalu, akár egy kisváros mindennapjait követik, ugyanaz az intimitás és a hétköznapi élet részleteinek, a múló időnek és a humoros pillanatoknak szentelt figyelem jellemzi őket. Rigai iskola

A part

A film Lettország nyugati partjainál fekvő halászfalu életét mutatja be. Az idősebb generáció jól el van a fiatalabbak mellett, a hagyományos életforma megfér a modernnel. A filmesek egy egész nyarat töltöttek a faluban, együtt éltek-dolgoztak a halászközösséggel, a falu részévé váltak, ám ugyanakkor kívülálló megfigyelőként is jelen voltak. Az eredmény egy olyan film, amely mély személyes viszonyt ápol a szereplőkkel, és kíváncsian tanulmányozza az egyes embereket természetes környezetükben.

Kuldigai freskók

A film a városka életét mutatja be mozaikszerűen. A freskók tulajdonképpen rövid, gyakran humoros hangvételű novellák. A filmes stábot a forgatókönyvíró Armīns Lejiņš és Aivars Freimanis – utóbbi egyben rendező is – és Ivars Seleckis operatőr alkotják. Filmjük a Rigai Filmstúdió azon ritka produkcióinak egyike, amelyhez nem készült pontosan megírt forgatókönyv, így a filmesek szabadon barangolhattak az utcákon, téma után kutatva, és a felvételeket is kreatív módon bántak. Hangalámondás helyett A kuldigai freskókhoz a zene és a természetes zajok egyedi keveréke adja a kíséretet.

Rövid beszélgetés a kurátorral, Zane Balčus-al

A 14. Verzió teljes programja>>>


The Coast and Kuldīga Frescos illustrate the creative collaboration of director Aivars Freimanis and cinematographer Ivars Seleckis, and a shared intimacy via the small details of everyday life. Riga School

The Coast

The Coast captures life in a fishing village on the west coast of Latvia. The older generation lives alongside the younger, allowing traditional and contemporary lifestyles to continue in tandem. The filmmakers spent a summer in the village, living and working with the fishing community, becoming part of village life and observing it up close. The result is a film with a very personal attitude towards the characters, showing great interest in individuals in their natural surroundings.

Frescoes of Kuldīga

Kuldīga Frescoes has a mosaic structure that brings together various observations on life in Kuldīga. The small “frescoes” are short novellas, often marked by a humorous tone. The film is a rare example of a Riga Film Studio production without a firmly defined script, which allowed the filmmakers the freedom to explore life in a small town, and to roam the streets and use footage creatively. Instead of voiceover, Kuldīga Frescoes relies on a soundtrack that combines music and creatively reworked nature sounds.

Short discussion with the curator, Zane Balčus

Full program>>>

Bemutatás időpontja
Színes