14. Verzió - Lenin zuhanása + Visszahúz a múlt
14. Verzió - Lenin zuhanása + Visszahúz a múlt
71 perc,

Megosztom

Bővebben a filmről

Lenin zuhanása

A szovjet örökség lezárása változatos érzelmeket vált ki, megkönnyebbülést, haragot, félelmet, megbánást. A Lenin zuhanását az ukrán parlament 2015-ben elfogadott törvénye inspirálta, amely elítéli a kommunista rendszert és betiltja a kommunista szimbólumokat. Az asszociációs montázsként felépített film a bálványok felemelkedését és bukását, valamint a történelem szellemeinek különös utóéletét vizsgálja, s eközben új megvilágításba helyezi a zűrös és mai napig kísértő múlttal való szakítás nehézségét.   

Visszahúz a múlt

Ember Juditot a gyermekkori üldöztetés tette látó emberré, ő maga mégis láthatatlan maradt, filmjei és személye nem kaptak nagy hírverést. Az emberi szenvedésre fogékony művész és társadalomkutató volt, aki soha nem riadt vissza attól, hogy a legjárhatatlanabb utat válassza. Dér Asia izgalmas és pontos (portré)filmje a normalitásából és művészi tisztességéből jottányit nem engedő dokumentumfilmes élete és munkái kapcsán azt vizsgálja, mi a művészi igazság ára? Hogyan készíthetett valaki a hetvenes-nyolcvanas években olyan filmeket, amelyek aktuálisabbak ma, mint valaha?    

A 14. Verzió teljes programja>>>


The Fall of Lenin

Bidding farewell to the Soviet legacy generates a range of emotional responses including relief, rage, fear, and regret. The Fall of Lenin is inspired by the laws adopted by the Parliament of Ukraine in 2015, condemning the Communist regime and banning the use of its symbols. Using associative montage, the film reflects on the dawn and twilight of idols, as well as the curious afterlife of history’s ghosts, and in doing so, provides a fresh look at the difficultly of parting with a troubled and troubling past.

Burned by the Past

A sensitive portrait of Judit Ember, a Hungarian director with the unique talent of seeing and showing the suffering of others; her films are as powerful today as they were nearly 50 years ago. Hungarian Panorama

Full program>>>

Színes
Készítő országok