14. Verzió - Lány-szívvel + A lecke + Elválasztva
14. Verzió - Lány-szívvel + A lecke + Elválasztva
83 perc,

Megosztom

Bővebben a filmről

Lány-szívvel

A hét éves Norinak meglehetősen világos: ő egy lány, mert lány-szíve van. De a teste fiú-test. Öt éven át anya és fia jelentéktelennek tűnő dolgokról vitatkozott: a nadrágok és ingek színe hirtelen fontossá vált, aztán a fiú már csak szoknyát és ruhát volt hajlandó felvenni, és csatot rakott az akkor még rövid hajába. A szomszédok pletykálni kezdtek. Aztán egy nap a fiú elmondja legkedvesebb álmát az anyjának. Egy varázsló a péniszét vaginává változtatja, hogy „igazi” lány lehessen. Ekkor Josephine felismeri, hogy nem fia van, a fiú sosem létezett – mégis van gyermeke, egy lány. Az anya rájön, újra kell kezdeni, hogy a lánya boldogan nőjön fel. A dokumentumfilm Nori és az anyja küzdelmét mutatja be, hogy a lány a társadalmi normán túl is boldog életet élhessen. Egy film arról, milyen lánynak lenni.

A lecke

Egy lengyel általános iskolában a gyerekek azt a feladatot kapják, hogy tanulják meg kívülről Julian Tuwim Lecke című versét. Mivel az elvont költői gondolatokat sokszor nem értik, szüleikhez fordulnak segítségért. A metaforákat azonban nem könnyű elmagyarázni, s mikor elkezdődik a focimeccs a tévében, a költészet összecsap a prózai mindennapokkal. A számonkéréskor nem minden tanuló szerepel fényesen, egyesek belebuknak a vers felmondásába, de valamit mindenki tanul a leckéből.

Elválasztva

"A gyámügy úgy határozott, hogy elveszi az anyától öt gyerekét, és a testvéreket nevelőszülőknél helyezi el. A rendező a gyerekekkel tart, amikor elviszik őket új családjukhoz, és utána is rendszeresen felkeresi őket. Ugyanakkor az anya életét is nyomon követi, aki eltökélte, hogy visszaszerzi gyerekeit. A film különlegessége, hogy mindegyik felet megszólaltatja, bemutatja mind a gyerekek, az édesanyjuk és a nevelőszülők küzdelmét. Az édesanya és a nevelőszülők egyaránt szeretik a gyerekeket, de egész mást gondolnak felnevelésükről. De ki döntheti el, hogy mi a legjobb nekik?

A 14. Verzió teljes programja>>>


Girl-Hearted

It's quite clear to 7-year old Nori: she is a girl because she has a girl's heart, but her body is that of a boy. For five years, mother and son argued about his appearance. The neighbors start gossiping. Then one day, the boy reveals to his mother that he wants a wizard to turn his penis into a vagina so he could be a “real” girl.  Josephin realizes that she doesn’t have a son, that he never existed – but that there is still a child, a daughter. It becomes clear that she will have to break new ground to see her daughter grow up happy. The documentary portrays the conflict young Nori and her mother face in trying to enable a life worth living outside of the norm. A film about being a girl.

Education

One Polish elementary school asks its students to memorize Julian Tuwim’s poem, “Science”. The poetic phrases are sometimes incomprehensible and require explanation, and the students’ parents come to their aid. Unfortunately, not all metaphors can be easily explained; poetry clashes with the prose of life when a football game is broadcast on television. Some students will receive less than perfect grades, and some will fail, but everyone will learn something from this lesson.

Seperated

The Hungarian Child Protective Services places five siblings with a foster family after determining that their biological mother does not sufficiently provide for them. The film follows the children and their biological mother, who is determined to reunite her family. With rare access to all parties involved, the documentary captures the struggles of the children, their biological mother, and their foster parents. Both sets of parents love the children, but remain deeply divided on what they need for their future. Who is to decide what is best for these children?

Full program>>>

Színes