Észt Hét 2020
-

Megosztom

Észt Hét 2020

Március 19. és 22. közöttaz új észt filmtermés legjavát mutatják be a Művész mozibanés KinoCafé moziban. Start-up komédia egy techvállalkozóról, minden idők legnézettebb észt filmje, bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, a 2019-es  Oscar díj tíz legjobb idegennyelvű filmje közé bekerült észt filmalkotás – erre számíthatnak azok, akik jegyet váltanak.

Észtországban a cégalapítás nemzeti sportnak számít. Az Unikornisok nyomában két fiatal startupper útját mutatja be, a saját garázsuktól egészen a Szilikon-völgyig. A pörgős tempójú film hiteles és színes képet ad a techcég-alapítás örömeiről és nehézségeiről, bizalomról, álmokról, lázadásról és vakmerőségről.  

Az Orcád verítékével az észtek nagy klasszikusa, Anton Hansen Tammsaare magyarul is elérhető regénye alapján készült és hazájában egy hónap alatt vált minden idők legnézettebb észt filmjévé. A történet a 19. század végi Észtországba kalauzol minket, ahol a fiatal, becsületes Andres és felesége, Krõõt egy kölcsönből vásárolt tanyán kezdik meg új életüket, azonban mindennapjaik során számtalan nehézséggel kerülnek szembe. Az alkotást az Észt Filmkritikusok Egyesülete 2019-ben az év filmjének választotta meg és az Oscar-díj legjobb idegennyelvű film kategóriában a 10 közé is bekerült. 

Martti Helde rendezőt Keresztszélben című díjnyertes filmje kapcsán már jól ismeri a magyar közönség. A Skandináv csend egy bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, amely három különböző értelmezésben mutatja be ugyanazt az eseményt. A megoldatlan múlt olyan választás elé állít egy testvérpárt, amely megpecsételi a jövőjüket is. Vajon az idő begyógyítja a sebeket? A film az 54. Karlovy Vary Filmfesztiválon elnyerte az Europa Cinemas Label díjat.

AzEia és a bagoly egy tízéves, városi észt kislányról szól, akinek tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát.

Az Új észt animációs filmek blokk hat különböző rövid animációs filmet ölel fel. ATeofrastus egyszabadságról és együttérzésről szóló mese, a Szárnyak című film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A Kontaktaz érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, ami feltölt és éltet, de függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény - állatok, madarak, bogarak és virágok - segítségével. Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életéről mesél, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan fiatal korában élt az űrállomáson. A vad farkasok völgyén túl főszereplője egy dögös fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását, és dzsigolónak áll, hogy eltartsa családját, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől.

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ

Program: Művész Mozi

március 19.
18.30 - Unikornisok nyomában

Belépés a pénztárban váltott ingyenes jeggyel lehetséges.

Program: Kino Cafe Mozi

március 20.
20.00 - Új észt animációs filmek

március 21.
18:00 - Orcád verítékével

március 22.
16.00 - Eia és a bagoly
18.00 - Skandináv csend

Jegyár: 1200 Ft

Észt Hét 2020 from Észt Intézet on Vimeo.

PROGRAM ÉS JEGYVÁSÁRLÁS