11. Budapesti Zsidó es Izraeli Filmfesztivál
-

Megosztom

11. Budapesti Zsidó es Izraeli Filmfesztivál

A JCC Budapest – Bálint Ház immár a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált rendezi meg november végén. A fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk.

De a legelső ZsiFi óta nemcsak a világ, hanem vele együtt a filmfelhozatal és a válogatás szempontjai is változtak. Hangsúlyosabb szerepet kaptak a jelenkori zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg nap, mint nap: szó lesz az idősödésről, a minden nap mással randizás nehézségeiről, elviselhetetlen szomszédokról, faültetésről, kannabiszról vagy generációk ellentétéről. De természetesen nem maradnak ki a zsidóságot jobban érintő témák sem: náci bűnösök és önbíráskodás, a kibucok világa a hatvanas években, a távoli apró zsidó közösségek megmentése vagy éppen Tel-Aviv lepukkant városrészei is feltűnnek a vásznon.

S ha már vászon, a 11. ZsiFi szlogenje: Moziban jobb! A szervezők ezzel szeretnék visszacsábítani a pandémia alatt otthonmaradt nézőiket a moziba. Hiszen akármennyire is el lehet érni szinte mindent a kanapéról, a hatalmas vásznat, a popcorn utcáról is érezhető illatát és a filmnézés közösségi átélését a lakásunk nem pótolhatja. Ezt az élmény számos izgalmas kísérőprogrammal, beszélgetéssel is fokozzák, melyek szervesen kapcsolódnak a fesztivál filmjeinek témáihoz.

Ahogy eddig is megszoktuk, a paletta színes: a politikai, történelmi témákon túl ismét lesz lehetőség a nevetésre is, a zsánerek a drámákon és a szatírákon át a könnyed romkomokig terjednek, nem elfelejtve természetesen a dokumentumfilmeket, melyek mindig is a ZsiFi erősségei közé tartoztak. Ahogy a név is erre utal, számos izraeli filmet is láthatnak a nézők, de az idei és tavalyi év nemzetközi zsidó vonatkozású filmjeiből is bőven lesz választék, és természetesen magyar alkotást is vetítenek: a 19 filmből 11 izraeli, 1 amerikai, 1 német, 1 svájci, 1 osztrák, 1 francia és 2 magyar készítésű.

A filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Szervezők: JCC Budapest - Bálint Ház, JDC

Kiemelt partnerek: Budapest Főváros, Gólem Központ, Izrael Állam Nagykövetsége, Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége

Együttműködő partnerek: Budapest Film, BZSH, Erzsébetváros, Francia Intézet, Goethe Intézet, Héber Nyelvi Központ, International Visegrad Fund, Izraeli Kulturális Intézet, Kibic Magazin, MAZSIHISZ, Osztrák Kulturális Fórum, Varsó Zsidó Filmfesztivál

11. Budapesti Zsidó es Izraeli Filmfesztivál