11. Budapesti Zsidó es Izraeli Filmfesztivál
-

Megosztom

11. Budapesti Zsidó es Izraeli Filmfesztivál

A JCC Budapest – Bálint Ház immár a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált rendezi meg november végén. A fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk.

De a legelső ZsiFi óta nemcsak a világ, hanem vele együtt a filmfelhozatal és a válogatás szempontjai is változtak. Hangsúlyosabb szerepet kaptak a jelenkori zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg nap, mint nap: szó lesz az idősödésről, a minden nap mással randizás nehézségeiről, elviselhetetlen szomszédokról, faültetésről, kannabiszról vagy generációk ellentétéről. De természetesen nem maradnak ki a zsidóságot jobban érintő témák sem: náci bűnösök és önbíráskodás, a kibucok világa a hatvanas években, a távoli apró zsidó közösségek megmentése vagy éppen Tel-Aviv lepukkant városrészei is feltűnnek a vásznon.

S ha már vászon, a 11. ZsiFi szlogenje: Moziban jobb! A szervezők ezzel szeretnék visszacsábítani a pandémia alatt otthonmaradt nézőiket a moziba. Hiszen akármennyire is el lehet érni szinte mindent a kanapéról, a hatalmas vásznat, a popcorn utcáról is érezhető illatát és a filmnézés közösségi átélését a lakásunk nem pótolhatja. Ezt az élmény számos izgalmas kísérőprogrammal, beszélgetéssel is fokozzák, melyek szervesen kapcsolódnak a fesztivál filmjeinek témáihoz.

Ahogy eddig is megszoktuk, a paletta színes: a politikai, történelmi témákon túl ismét lesz lehetőség a nevetésre is, a zsánerek a drámákon és a szatírákon át a könnyed romkomokig terjednek, nem elfelejtve természetesen a dokumentumfilmeket, melyek mindig is a ZsiFi erősségei közé tartoztak. Ahogy a név is erre utal, számos izraeli filmet is láthatnak a nézők, de az idei és tavalyi év nemzetközi zsidó vonatkozású filmjeiből is bőven lesz választék, és természetesen magyar alkotást is vetítenek: a 19 filmből 11 izraeli, 1 amerikai, 1 német, 1 svájci, 1 osztrák, 1 francia és 2 magyar készítésű.

A filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Szervezők: JCC Budapest - Bálint Ház, JDC

Kiemelt partnerek: Budapest Főváros, Gólem Központ, Izrael Állam Nagykövetsége, Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége

Együttműködő partnerek: Budapest Film, BZSH, Erzsébetváros, Francia Intézet, Goethe Intézet, Héber Nyelvi Központ, International Visegrad Fund, Izraeli Kulturális Intézet, Kibic Magazin, MAZSIHISZ, Osztrák Kulturális Fórum, Varsó Zsidó Filmfesztivál