2014-11-02
XII. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest 2014

Az Olasz Kultúrintézet, az Istituto Luce Cinecittà-val és a Puskin Mozival együttműködésben, immár XII. alkalommal rendezi meg az OlaszFilmfesztivált.

A MittelCinemaFest 2014 – melynek védnöke Budapest Főváros Önkormányzata – több újdonságot is tartogat: Az utóbbi két évben készült olasz filmek hagyományos szemléjén túl idén először életműdíjat kap egy olasz rendező. A díjat olasz és magyar szakemberekből álló zsűri ítéli oda a rendezőnek. Lesz kifejezetten az ifjúságnak szóló különleges filmvetítés és az olasz filmművészet fénykorát megidéző mozi; továbbá nagyszabású fotókiállítás keretében ismerheti meg a közönség az olasz film 1941 és 2010 közötti forgatási helyszíneit az Utazások Olaszországban című tárlat keretében.

A filmszemle programjában, mely ízelítőt nyújt a friss olasz filmtermés legjavából, szerzői filmek és komédiák egyaránt szerepelnek. Több alkotás – Human Capital (rendezte Paolo Virzì), Csodák (r. Alice Rohrwacher), Ne aggódj, a maffia csaknyáron öl (r. PIF), TIR – a kamionsofőr (r. Alberto Fasulo) – elnyerte mind a kritika, mind pedig a közönség elismerését.

A nagyjátékfilmek mellett idén is helyet kap egy válogatás a Kalat Nissa Filmfesztivál 2014 rövidfilmjeiből.

A XII. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest 2014 szervezésében együttműködő partnerek: Puskin Mozi, Tabán Kinotéka, Uránia Nemzeti Filmszínház, Örökmozgó Filmmúzeum.

A fesztivál filmjei olasz nyelven magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy felirattal kerülnek vetítésre. A „TIR – a kamionsofőr”, a „Zűrös olasz esküvő” és „Az éjfélnél sötétebb nem lehet” című filmek kivételével a filmekhez angol felirat is tartozik.

A nyomtatott program megtalálható az Olasz Kultúrintézetben valamint a Puskin, a Tabán, az Uránia és az Örökmozgó mozikban.

Az XII. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest 2014 programjáért klikk ide>>