2014-04-30
EUROPEAN FILM ACADEMY YOUNG AUDIENCE AWARD - Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj

Vasárnap Budapesten is szavaznak az EFA Fiatal Közönség Díjáról

EFA_Fiatal Közönség Díja

A Filmalap kezdeményezésére és szervezésében 40 felső tagozatos általános iskolás is csatlakozik az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) szavazásához. Az ifjú mozinézőknek szervezett, Európán átívelő, 17 városban párhuzamosan zajló közös mozizásra és szavazásra harmadszor kerül sor vasárnap, első ízben Budapesten is.

A rangos díj három jelöltjét – MGP küldetés (MGP Missionen, Dánia), Bűnbánat (Regret!, Hollandia), A menedék (Ostwind, Németország)– szakmai zsűri választotta ki azon európai egész estés filmprodukciók közül - játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek -, melyek célközönsége a 12-14 éves korosztály. 2014. május 4-én, vasárnap, Európa-szerte a gyerekek megnézik mindhárom filmet, majd döntenek arról, hogy melyik film kapja idén az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díját.

Budapesten a Filmalap szervezésében a Budapest Film Zrt. együttműködésével és a Cserpes Sajtműhely Kft. támogatásával a nemrég felújított és újra megnyílt Tabán moziban lesz az egész napos filmnézés és szavazás.

A kezdeményezéssel a Filmalap célja a fiatalok tudatos filmfogyasztóvá válásának elősegítése, és a mozizás, mint közösségi élmény népszerűsítése. A vetítések között a budapesti iskolákból érkező fiatalokkal Lovas Balázs forgatókönyvíró, Bollók Csaba filmrendező és Csere Ágnes színésznő fog beszélgetni a látott filmekről. Az esemény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt.„Suli-Mozi” elnevezésű, évek óta sikerrel működő programjához, melynek szintén az a célja, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott film-befogadókká váljanak.

A filmek vetítését követően vasárnap este élő közvetítéssel kapcsolódik össze a 17 város közönsége az erfurti gálaműsor helyszínével, és a szavazatok összesítését követően kiderül, hogy ki kapja 2014-ben a legjobb európai filmet illető Fiatal Közönség Díjat az Európai Filmakadémiától.

Bővebb információ: http://yaa.europeanfilmawards.eu/en_EN

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/YoungAudienceAward