Bővebben a filmről

Murakami hazánkban is megjelent, azonos című novellája nyomán készült Vezess helyettem az év filmszenzációja. A kimagaslóan pozitív kritikai fogadtatásban részesült alkotás a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, idén pedig Oscarra jelölték – méghozzá nem csak a legjobb nemzetközi film, hanem egyenesen a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriákban.

A Vezess helyettem főhőse, a színész-rendező Kafuku Juszuke két éve veszítette el feleségét, de még mindig nem volt képes feldolgozni a tragédiát. Egy színházi fesztivál felkérésére Hirosimába utazik, hogy színpadra állítsa a Ványa bácsi többnyelvű változatát. Ellenkezése dacára, a fesztiváltól egy női sofőrt kap, a visszahúzódó Miszaki személyében. Egyre több időt töltenek egymással, a beszélgetéseiknek köszönhetően pedig mindketten végre szembe nézhetnek saját traumáikkal, hogy továbbléphessenek az életben.

Oscar-díj jelölés 2022:
A legjobb film
A legjobb nemzetközi film

A legjobb rendezés
A legjobb adaptált forgatókönyv

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2021:
A legjobb forgatókönyv díja
FIPRESCI-díj
Az Ökumenikus Zsűri díja

Idézetek kritikákból

“Hálás néznivaló, mert a maga visszafogott módján a pozitív kötődések megteremtését, a továbblépés lehetőségét hirdeti.”
Filmtett

“Annyi Oscarra jelölték a gyászoló rendező történetét, hogy itthon is láthatjuk.”
24.hu

Forgalmazó
Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek