Bővebben a filmről

A Menekülés megnézésével ön is támogatja/te is támogatod az Ukrajnából érkező menekülteket. A forgalmazási bevétel 20%-át a Menedék Egyesületen keresztül a menekültek megsegítésére juttatjuk el.


A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas dokumentumfilmje az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely már számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és egyenesen három, látszólag ellentmondó kategóriában jelölték Oscar-díjra: a Menekülés egyaránt esélyes legjobb dokumentumfilmként, legjobb animációs filmként és a legjobb nemzetközi filmként.

A harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

A Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

Oscar-díj jelölés 2022:
A legjobb animációs film
A legjobb dokumentumfilm

A legjobb nemzetközi film

Idézetek kritikákból

“A Menekülés könnyen átélhető, elgondolkodtató mozidarab, összetettsége és árnyaltsága révén lesz igazán emlékezetes és maradandó színfolt a kortárs dokumentumfilmek palettáján.”
Prae.hu

“A Menekülés hatásától nehéz elmenekülni.”
HVG

Forgalmazó
Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek