CineKorda - The Story of Film: A New Generation
Rendező

Megosztom

Bővebben a filmről

A The Story of Film: A New Generation éles, aprólékosan csiszolt tekintetét a 2010-2021 közötti világ filmművészetére irányítja. Témái feltáráshoz olyan változatos filmeket választ, mint a Joker, a Frozen vagy a Cemetery of Splendour, hogy a filmnyelv evolúciójától kezdve a technológia szerepén át meséljen a 21. századi világmozi identitásáról. Bong Joon-ho-tól kezdve Enyedi Ildikón át a Marvel-moziuniverzumig, Cousins olyan filmeket, filmkészítőket és közösségeket keres, amelyek alulreprezentáltak a filmművészetben, a hagyományos filmtörténeti kánonban. Különös hangsúlyt fektet az ázsiai és közel-keleti alkotásokra, valamint a határokat feszegető dokumentumfilmekre és a nemi identitást új szemszögből értelmező alkotásokra. A közelmúltban bekövekezett világjárvány vonatkozásában a rendező elgondolkodik, hogy mi következik a streaming korszakában: hogyan változtunk meg mozirajongóként, és hogyan fog a mozilátogatás a digitális században tovább alakulni, közös örömünkre és csodálkozásunkra.

Az alkotóról
Mark Cousins skót dokumentumfilmes, kritikus, az Edinburgh-i Filmfesztivál  egykori igazgatója. Pályája kezdetén televíziós dokumentumfilmekkel szerzett magának hírnevet, legfontosabb témájaként azonban a mozi inspiráló ereje foglalkoztatja. Az utóbbi években nagy fesztiválokat megjárt sikeres mozifilmeket forgatott Alfred Hitchcock vagy Orson Welles éleművéről. Első könyve,  Imagining Reality: The Faber Book of Documentary, amelyet a Times Literary Supplement "kihagyhatatlannak" nevezett. Cousins nem sokkal később fogott hozzá első nagyjátékfilmjéhez, az iraki kurdisztáni gyerekekről szóló The First Movie (2009) elnyerte a Prix Italia díjat. A film az észak-írországi zavargások idején felnőtt rendező személyes tapasztalatai hatására fogant. Mára már védjegyeként szolgáló témájához, a mozi közösségformáló erejéhez nyúlt vissza, a gyermeki tekintet ártatlan pillantásán keresztül szemlélve a tragikus eseményeket.
A The London Times az ezt követő, The Story of Film című könyvét "messze a legjobb könyvnek nevezte, amelyet a moziról olvastunk". 930 perces filmje, a The Story of Film: An Odyssey (2011) óta a legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválokon állandó vendége. A filmet Michael Moore Stanley Kubrick-díjjal jutalmazta, illetve egy BAFTA Scotland jelölést is bezsebelt. Egy évtizeddel később lezáró, különálló epizódja (A New Generation) 2021-ben a Cannes-i Filmfesztiválon szerepelt versenyprogramon kívül, a fesztivál nyitófilmjeként.
 

Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek