Balti út
Balti út

Megosztom

Bővebben a filmről

BALTI ÚT

dokumentumfilm-napok

2011. október 27-30.

Helyszín : Toldi mozi (Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Jegyár: 600 Ft, kivéve a megnyitót

Program

OKTÓBER 27. CSÜTÖRTÖK / THURSDAY 27TH OCTOBER

18.00 MEGNYITÓ - BALTI ÚT (30')

1989. augusztus 23-án észtek, lettek és litvánok Vilniustól Tallinnig 600 kilométer hosszú élő-láncot alkottak, hogy felhívják a világ figyelmét az 1939-ben kötött Molotov-Rippentropp paktum titkos jegyzőkönyvére, amely a három állam szovjet megszállásához vezetett. A dokumen-tumfilm hűen ábrázolja az egyedülálló eseményt, amelyen közel 2 millió ember állt egymást kézen fogva a szabadság és a függetlenség reményében.

Észt, lett és litván nyelven, angol felirattal (magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk)

OKTÓBER 28. PÉNTEK

18.00 ANYÁM FÖLDJE (52')

Tale Kalna legendás személy Lettországban. Röviddel a születése után, 1947-ben apját megkínozták és Szibériába küldték, csak mert földje volt. Tale a nemzedékébe tartozó lettek többségéhez hasonlóan arról álmodozott, hogy egyszer neki is saját földje lesz. Sok mindent átélt, mire az álma teljesült: a szovjet megszállást, Lettország függetlenségének fáradságos visszaállítását, a Vöröshadsereg bukását, és végül a belépést az Európai Unióba. A viharos évtizedek alatt egyebek közt propagandistaként dolgozott, operát szervezett vidékre, és küzdött a jobb vidéki közlekedésért. Nagyobbik lánya, Ilze a peresztrojka ideje alatt kezdte el filmezni a mamát. A film szerepelt a 2008-as Amszterdami Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos programjában.

Lett nyelven, angol felirattal / Latvian with English subtitles

19.15 NAGYMAMA ÉS NAGYPAPA (30')

Az animált dokumentumfilm a rendező nagyszüleinek élettörténetén alapul, akiket a szovjetek 1948-ban Szibériába deportáltak. A litván történelem szomorú idő szakát személyes módon, meseszerűen jeleníti meg, egy kislány nézőpontjából láttatva az eseményeket. A film képi világa fennmaradt családi fotókból, a nemzeti filmarhívum fényképeiből és animációs elemekből épül fel.

Litván nyelven, angol felirattal

A SZABADSÁG VÉDELMÉBEN (28')

1991. január 13-án a fegyvertelen Litvánia azért küzdött, hogy szabad, független és demokratikus állam lehessen. Amikor a megszálló szovjet hadsereg és a KGB az ország legitim kormányának megdöntése céljából megpróbálta elfoglalni a nemzeti rádió és televízió épületét, a TV-tornyot és a lapkiadókat, 14 embert meggyilkoltak és mintegy ezret megsebesítettek. A litvánok megmutatták belső erejüket, és az erőszakkal szembeszállva megvédték a szabadságukat. A dokumentumfilm a tragikus események tizedik évfordulójára készült.

Litván nyelven, angol felirattal

20.30 CSENDES MEGADÁS (62')

Milyen érzés 10 évesen a történelem forgatagában élni? Milyen érzés felnőttnek lenni egy olyan országban, amely egyik nap még élvezi az élet gyümölcseit, másnap pedig eltűnik a térképről? A film az észtek számára végzetesnek bizonyult 1939-es esztendőről szól, szabadságról és kényszerhelyzetekről, megtett és kihagyott lépésekről. Lehetséges-e tanulni a történelemből? Az eseményeket felnőttek visszaemlékezései alapján, gyermeki nézőpontból ismerjük meg, archív felvételek segítségével.

Észt nyelven, magyar felirattal

OKTÓBER 29. SZOMBAT

16.15 DALOLÓ FORRADALOM (95')

Az emberek többsége nem gondol forradalomra, amikor énekel, ám 1986 és 1991 között Észtországban a dal békés fegyvernek bizonyult. Észtek százezrei 50 év szovjet elnyomás után a változás reményében útnak indítottak egy alulról szerveződött mozgalmat: lelkes tömeggyűléseket tartottak és betiltott hazafias dalokat énekeltek. A film felrajzolja Észtország és a balti térség történelmét az 5-8000 évvel ezelőtti gyökerektől a "daloló forradalomig", és bemutatja, hogyan állították vissza függetlenségüket az észtek lépésről lépésre, erőszak nélkül, az éneklés segítségével.

Észt nyelven, magyar felirattal

18.00 A LÁTHATATLAN FRONT (80')

Az 1944-től 1953-ig tartó litván földalatti ellenállási mozgalomról szóló dokumentumfilm Juozas Lukša partizánvezér és bajtársai történetét meséli el, akik a Baltikum erdeiben kétségbeesett harcot folytattak a mérhetetlen túlerőben lévő megszálló szovjet csapatok ellen. A láthatatlan front mese a világháború utáni európai történelem egyik sötét oldaláról, egyszersmind az emberi jellem legjobb és legrosszabb tulajdonságainak számbavétele a hiábavaló reménykedés és kétségbeesés időszakából.

Litván nyelven, angol felirattal
(VENDÉGÜNK A FILM RENDEZŐJE, JONAS OHMAN)

20.00 A FÜGGETLENSÉG MINT MŰVÉSZET (52')

1991. augusztusa: amikor a páncélozott járművek már csak néhány száz méterre voltak a a rigai parlament épületétől, a lett Legfelsőbb Tanács önálló államnak nyilvánította a Lett Köztársaságot és visszaállította az alkotmányt. Ez a lépés csak egy dolgot jelenthetett – a vég kezdetét vagy Európa felé fordulást. Az évek múlásával sokan fognak azon vitatkozni, hogy Lettország függetlensége vajon törvényszerűség volt-e, véletlen egybeesés, hősies csaták eredménye, netán meg nem érdemelt ajándék egy nagyhatalomtól. A függetlenség mindenekelőtt egy végtelenül kreatív folyamat. Művészet, amely nem vethető alá elemzésnek.

Lett nyelven, angol felirattal

OKTÓBER 30. VASÁRNAP

16.00 HAZA (63')

A Hazám annak a küzdelemnek állít emléket, amelyet a lett, litván és észt nép a politikai önmeghatározásért folytatott a szovjet megszállás alatt. A hagyományos Dalosünnepeket egyesíti személyes történe-tekkel, amelyek a balti népek sorsát tárják elénk. A film rendezője a legendás Juris Podnieks, akinek Könnyű-e fiatalnak lenni? című, világhírűvé vált dokumentumfilmjét 1987-ben a Cannes-i filmesztiválon is bemutatták.

Lett nyelven, angol felirattal

17:15 ELÉVÜLHETETLEN 90'

A múltat hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ám az 1941. júniusi deportálások, melyek során a balti államokban több, mint 40 ezer embert kényszerítettek otthonuk elhagyására, a szovjetek egyik legnagyobb bűneként maradnak meg az észtek emlékezetében. A film azokról szól, akik túlélték Szibériát és hazatértek, akárcsak a film szerzője. Andres Sööt az észt filmes színtér meghatroy´alakja. Több mint 70 dokumentumfilm fűződik a nevéhez, melyek több fesztiválon díjat nyertek.

Észt nyelven, magyar felirattal

19.00 LITVÁNIA. STÁTUSA: FÜGGETLEN

Modern történet a rögös útról, amelyen a Litván Köztársaság eljutott a szabadságig. A dokumentumfilm fő mottója: "minden állam annyit ér és olyan eredményes, amennyire boldogok és sikeresek a polgárai".

Litván nyelven, angol felirattal

ÉLETTÖRTÉNETEK (28')

A dokumentumfilm-animáció alapjául észtek élettörténetei szolgáltak az 1920 és 2004 közötti időszakból. Az önéletrajzi írásokból válogatók igyekeztek széles társadalmi keresztmetszetet adni. A naivista képi világ, amely Ave Nahkur képzőművész munkája, tudatosan alkot kontrasztot a filmben ábrázolt jórészt tragikus emberi sorsokkal.

Észt nyelven, angol felirattal

Szervező partnerek:
Észt Intézet, Észt Köztársaság Nagykövetsége, Lett Köztársaság Nagykövetsége, Litván Köztársaság Nagykövetsége / Organising partners: Estonian Institute, Embassy of the Republic of Estonia, Embassy of the Republic of Latvia and Embassy of the Republic of Lithuania

KÖSZÖNJÜK AZ EESTI KULTUURKAPITAL TÁMOGATÁSÁT, ILLETVE A LETT TELEVÍZIÓ, A LETT NEMZETI FILM KÖZPONT, A MONOKLIS ÉS AZ ÉSZT FILM ALAPÍTVÁNY SEGÍTSÉGÉT!

Az Észt Intézet non-profit szervezet. © 2009 Magyarországi Észt Intézet

Színes