19. Verzió - Szorításban + Elmúlt, oszt jól van

Megosztom

Bővebben a filmről

Szorításban / In a Vise

magyar nyelven, angol felirattal / in Hungarian with English subtitles

Az Ózd-sorozat első darabja a magyar munkásosztály egyik fellegvára, az Ózdi Kohászati Üzemek válságát követi nyomon. Amikor Magyarország a vas és acél országa akart lenni, a gyár az egész ország számára példává vált. Az 1980-as évek végére azonban a sikergyár termékei eladhatatlanná, a munkások egy része feleslegessé vált. A rendező három munkás és egy vezető sorsán keresztül követi nyomon az eseményeket, miközben megrendítő emberi drámák bontakoznak ki.

The first in Tamás Almási's series of documentaries shot in Ózd, the film follows the fate of the Ózd Metallurgical Works, a stronghold of the Hungarian working class at the times of socialist industrialization. As the country strove to become a country of iron and steel, the factory was taken to be exemplary for the country. By the late 1980s, the factory faces economic challenges, its products no longer sell, and workers are increasingly laid off and made feel redundant. The director pursues the fate of a factory manager and three workers, exposing poignant human dramas.


Elmúlt, oszt jól van / It Has Passed, and It’s Fine

Debre Zsuzsa, Hungary, 2022, 28’

magyar nyelven, angol felirattal / in Hungarian with English subtitles

Az Elmúlt, oszt jól van az Ózdi Kohászati Üzemekben egykor dolgozó munkásnők múlt iránti nosztalgikus viszonyát mutatja be archív felvételek használatával és visszaemlékezések rögzítésével, melyek bensőséges helyzetben, a fodrászszékben bontakoznak ki. Egyedi és szokatlan szemszögből nem férfiak, hanem nők beszélnek a kohóban folyó egykori munkálatokról. A beszélgetések során kirajzolódnak a munkáscsaládok rendszerváltás előtti hétköznapjai és közösségi élete.

Through the use of archival footage, and the recording of intimate situations, It Has Passed, and It’s Fine displays the nostalgic relationship women who once worked in the Ózd Metallurgical Plants have with the past. Conversations in the hair salon reveal the everyday and community life of working families before the change of the regime.

 

Ózd: A munkásosztály alkonya

vetítés + beszélgetés

Művész mozi, november 13. 16:00

Almási Tamás monumentális Ózd-sorozatában több, mint  egy évtizeden keresztül követte az iparvárosban az Ózdi Kohászati Üzemek és munkásai sorsát. Ózd fénykorában a 40.000 fős város csaknem minden lakója dolgozott, legtöbbjük a gyárban. Ma a lakosság szinte a felére csökkent, de még így is az országban ebben a térségben az egyik legmagasabb a munkanélküliek aránya. Almási 1987-ben kezdett el forgatni Ózdon, mikor már látni lehetett, milyen változásokat és konfliktusokat fog okozni a város életében, hogy a vas- és acélgyártás megszűnésével  a gyár munkásai lassan feleslegessé, majd munkanélkülivé válnak. Több, mint tíz éven át követte egy-egy szereplőjén keresztül a város sorsának alakulását. A Verzión vetítésre kerülő első rész az első évről szól, amelyben a gyár dolgozói szembesülnek azzal, hogy veszteséget termelnek és a folyamatos leépítések lassan a gyár teljes megszűnése felé vezetnek.
 

Debre Zsuzsa 34 évvel később, Almási tanítványaként, az Ózd-sorozatra reflektálva ment vissza, hogy egy eddig háttérben maradt szemszögből - a nők oldaláról - vizsgálja meg,  milyen emlékeket, berögződéseket, nosztalgiát hagyott a gyár múltja a városon. Ehhez egy - a helyi lakosok által ismert - semleges, nyilvános teret választott, ahol sokan megfordulnak és általánosan felvetődő kérdéseket boncolgatnak időről-időre. A fodrász-szalon napi történései mellett szinte csak mellékesen derül ki Ózd múltja és jelene, az ott megforduló nők személyes történeteiből.