19. Verzió - A kán teste + Yael és én

Megosztom

Bővebben a filmről

A kán teste / Khan’s Flesh

Kristina Savutsina, Germany, Belarus, 2021, 58’

orosz és belorusz nyelven, angol felirattal / in Russian and Belarusian with English subtitles

A film egy belorusz kisváros mindennapi életének koreográfiáját mutatja be. A lakosok a társadalomban betöltött helyzetüknek megfelelően mozognak a térben. A normák, szabályok és szerepmodellek váza a lakók testével együtt olyan struktúrát hoz létre, amely a kölcsönös ellenőrzés, a dicséret és a büntetés révén működik. Ezeket az egymásba fonódó társadalmi struktúrákat a film egy táncszerű montázsban követi, bontja szét és értelmezi újra. A képek tabló-stílusa felfedi, hogyan formálják szürreális módon ezek az intézményesült struktúrák a mindennapi életet.

Khan's Flesh shows the choreography of everyday life in a small Belarussian town. Inhabitants move and position their bodies depending on the situation, and according to their social status. A skeleton of norms, rules, and role models together with the bodies of active citizens, create a structure whose components function through mutual control, praise, and punishment. These interwoven social structures are traced, broken apart and recontextualized in a dance-like montage. The images' strict tableau-style reveals a surreal theatricality of institutionally-shaped everyday life.


Yael és én / Unwell Mind

Danna Levy, Israel, 2021, 38’

héber nyelven, angol felirattal / in Hebrew with English subtitles

Danna, a fiatal egyetemista és Yael, egy szellemi fogyatékkal élő nő kénytelenek szembenézni a szerelmi életükben felmerülő nehézségekkel. Végül rájönnek, hogy az egymáshoz való kötődésük az, ami mindkettőjüknek megadja azt a támogatást, amire szükségük van.

Yael, a woman with a mental disability, and Danna, a student, are forced to confront difficulties in their romantic lives. Ultimately, they discover that their bond gives them all of the support they need.