19. Verzió - Imádság megfáradtaknak + Feldolgozatlanul

Megosztom

Bővebben a filmről

Imádság megfáradtaknak / Prayer for the Weary

Visky Ábel, Hungary, 2022, 11’

magyar nyelven, angol felirattal / in Hungarian with English subtitles

Visky Ábel filmje betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egy hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során Ádám rajztanár édesanyja, Judit, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének megjelenítésével József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is új megvilágításba helyezi a film.

Ábel Visky’s film offers a glimpse into the everyday lives of Ádám Stark, a performer living on the autism spectrum, and his parents. The film revolves around a special method of memorizing poetry in which Ádám’s mother, Judit, a drawing teacher, turns the poem’s images into pictures to help her son interpret and memorize the piece. Highlighting the performer’s personality, the film also sheds new light on Attila József’s poem, “Prayer for the Weary”.


Feldolgozatlanul / Unprocessed

Fuchs Máté, Hungary, 2022, 72’

magyar nyelven, angol felirattal / in Hungarian with English subtitles

A Feldolgozatlanul című ismeretterjesztő dokumentumfilm a 2008–2009-ben elkövetett romák elleni rasszista gyilkosságsorozat emlékezetét és a társadalomba való beágyazottságát mutatja be. A film apropóját a Romano Teatro színtársulat A Gyűlölet mosolya című előadása, és annak próbafolyamata adja. A filmben a darab alkotói, valamint szociológusok és művészek próbálnak meg választ adni arra a kérdésre, hogy hogyan képes feldolgozni a magyar társadalom egy ilyen tragédiát, és miért lehet szükség arra, hogy műalkotások szülessenek róla. 

Unprocessed is a documentary about how Hungarian society remembers the racially-motivated murders of Roma in 2008–2009. The film is inspired by the Romano Teatro theater group’s rehearsals and performance of the play, The Smile of Hate. The film features the play’s creators, as well as sociologists and artists who try to answer how Hungarian society copes with such tragedy, and why creating art about it might be necessary.