19. Verzió - Az utolsó fa + Medveprobléma + Ellopott hal

Megosztom

Bővebben a filmről

Az utolsó fa / Before They Fall

Cam MacArthur, Canada, 2021, 40’

angol nyelven, magyar felirattal / in English with Hungarian subtitles

A dokumentumfilm magával ragadó képekkel mutatja be a kanadai Brit Columbia erdeinek élővilágát, miközben feltárja, hogy az ipari fakitermelés nyomán hogyan veszítette el mára a tartomány őshonos erdeinek nagy részét, és az őslakos erdővédők hogyan harcolnak, hogy megőrizzék azokat a területeket, amelyek még megmaradtak. A filmben az erdővédők mellett tudósok és művészek mutatnak rá, miért fontos kollektíven fellépnünk az erdők védelmében.

While capturing the wildlife of British Columbia's forests in captivating images, the film reveals how much of the ancient forests are lost due to industrial logging, and how indigenous forest conservationists are fighting to preserve what remains. Indigenous forest defenders, artists, and scientists show why it is imperative to act collectively to protect our forests.


Medveprobléma / Nuisance Bear

Jack Weisman, Gabriela Osio Vanden, Canada, 2021, 15’

dialógus nélkül / no dialogue

A manitobai Churchill nemzetközi turistacélpont, a jegesmedvékről készített fotók tették híressé. Az itt megörökített, lenyűgöző képekből és klasszikus természetfotókból már láttunk eleget, de vajon maguk a medvék mit láthatnak belőlünk? A Medveprobléma nézőpontváltáson keresztül tárja elénk a turista paparazzik és a vadőrök által felállított akadálypályáját, amelyeken a medvéknek az éves vándorlásuk során kell átvergődniük.

Churchill, Manitoba, is famous as an international destination to photograph polar bears. We’ve seen the majestic images and classic wildlife series captured here, but what do these bears see? Through a shift in perspective, Nuisance Bear reveals an obstacle course of tourist paparazzi and the wildlife officers polar bears must navigate during their annual migration.


Ellopott hal / Stolen Fish

Gosia Juszczak, Poland, UK, Spain, 2020, 30’

angol, mandinka és wolof nyelven, angol felirattal / in English, Mandinka and Wolof with English subtitles

Gambiában, a kontinentális Afrika legkisebb országában a halat kínai vállalatok vásárolják fel, azután porrá zúzzák, és Európába és Kínába exportálják, hogy az állatok takarmányozására használják az ipari gazdálkodásban.

In Gambia, the smallest country of mainland Africa, Chinese corporations have come in and taken their fish to export to Europe and China, for use as animal feed in industrial farming.