11. ZsiFi - Helyünk az időben: Zsidó rövidfilmek a V4 országokból
75 perc,

Megosztom

Bővebben a filmről

A rövidfilmes program egy régió közös kihívásait mutatja be.

A "Helyünk az időben" elnevezésű különleges projekt célja a visegrádi országok zsidó közös örökségének és számos kulturális kapcsolatának megismertetése. A Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából származó négy rövidfilmből álló válogatás a régió zsidó témájú filmművészetének értékes alkotásait állítja reflektorfénybe az elmúlt évekből. A filmek sokfélesége a zsidó élet különböző valóságait, valamint a helyek és idők közötti kapcsolatokat is tükrözi.

A "Helyünk az időben" egy rejtélyes elbeszélésen belül egy szörnyű múltra való visszaemlékezéssel kezdődik; ezt követi a zsidó identitás aktuális kérdéseinek színházi és kreatív kifejezése; majd két generáció találkozása egy zaklatott, de reményteli jelenbe; és egy vészjósló pillantással zárul a gyűlölet, a brutalitás és az ezeket tápláló előítéletek mai eseményeire.

A programot a JCC Budapest - Bálint Ház (Magyarország) szervezi a The Camera of David Foundation WJFF (Lengyelország), a JCC Prague (Csehország) és a TACHLES TV (Szlovákia) partnerségével. A vetítést a The International Visegrad Fund finanszírozza. Köszönjük továbbá a budapesti Gólem Zsidó Színház, a prágai Kolnoa - Izraeli Filmfesztivál és a varsói POLIN Lengyel Zsidó Történeti Múzeum együttműködését.

A filmek eredeti nyelven, magyar és helyenként angol felirattal kerülnek vetítésre a játékfilmek elött.
 


Hagyaték [Legacy] - Magyarország, 2020, 24 perc, rendező: Hódi Jenő

Ambrose Bierce az amerikai polgárháború idején játszódó, híres Bagoly-folyó című novellája magyar történelmi környezetbe helyezve, ezzel új értelmezést adva az eredeti történetnek. A történet másik aspektusa, hogy nem-zsidókat is lehetett sárgacsillagos zsidókká tenni és barbár módon megölni. Nem a legvidámabb 20 perced lesz.

Polish Bourekas  - Cseh Köztársaság, 2014, 13 perc, Rendező: Tamara Mozyes, Shlomi Yaffe

Az alkotók, Tamara Moyzes and Shlomi Yaffe a Polin múzeumi rezidencia keretében megvalósított projektjét a háború előtti varsói jiddis színházakra és az 1960-as és 1970-es években népszerű izraeli filmműfaj, a bourekas jellemzőire alapozta. Nem, nem a péksütemény!

19|91 - Lengyelország, 2019, 25 perc, rendező: Emilia Śniegoska
A 19 éves németországi Jette és a 91 éves lengyel Zofia asszony találkozása.

A generációs különbségen kívül Zofia asszony múltja teszi érdekessé a sztorit, mert Zofia asszony tinédzserkorát az auschwitzi és a ravensbrücki koncentrációs táborban töltötte.

Milosť [Mercy] - Szlovákia, 2022, 18 perc, rendező: Ivana Kadlečíková

Ez nem is film, hanem szinte videoklip a brutalitás és az ártatlanság találkozásáról. Hogy lehet, hogy egy önmagát kereszténynek valló társadalomból ennyi gonoszság nőjön ki?

Színes