HVG Filmklub - Tűz a tengeren

HVG Filmklub - Tűz a tengeren

Korhatár besorolás piktrogram
Fire at the sea

A HVG Filmklub bemutatja:

Tűz a tengeren – Mi mozgatja a menekülthullámot?

2017. április 24. 19.00 Puskin mozi

Az 2016-os Berlini Filmfesztiválon fődíjat nyerő, majd Oscar-jelölésig jutó Tűz a tengeren című olasz-francia dokumentumfilm egészen szokatlan módon kalauzol minket a menekültválság egyik gócpontjára, az olaszországi Lampedusa szigetére. Az olasz nyelvű, feliratos film kommentár nélkül, hol humorral, hol letaglózó szenvtelenséggel tárja elénk a látszólag nyugodt hétköznapjait élő szigetlakók és a tőlük pár kilométerre az életükért küzdő menekültek helyzetét.

A film előtt a terrorizmus, a pénzmosás és az emberkereskedelem nemzetközileg elismert szakértője, Loretta Napoleoni beszél a dzsihádista szervezetekkel összefonódó emberkereskedői csoportok működéséről és hátteréről.

Napoleoni előadása – és az Emberkereskedők című új könyve – a váltságdíjjal kapcsolatos alkudozásokban és mentőakciókban részt vevő túsztárgyalókkal, terrorelhárító szakértőkkel, a biztonsági szolgálatok tagjaival és egykori túszokkal készített exkluzív interjúkra épül. Az előadás angol nyelvű.

 

A HVG Filmklub azokhoz szól, akik nem állnak meg a hangzatos szalagcímeknél, hanem a világpolitikai, gazdasági vagy kulturális folyamatok hátterét is érteni akarják, az álhírek korában az igazságot kutatják. A filmklubban ezért Magyarországon kevés figyelmet kapó, vagy be sem mutatott, ám annál értékesebb filmekkel, és a témában jártas szakértőkkel adunk minél szélesebb képet egy-egy fontos témáról.

Jegyár: 1900 Ft (a jegy árából 1000 Ft az előadás helyszínén HVG Könyvekre levásárolható. Könyvenként legfeljebb 1000 Ft kedvezmény érvényesíthető).


Tűz a tengeren

rendező: Gianfranco Rosi
forgatókönyvíró: Gianfranco Rosi Carla Cattani
operatőr: Gianfranco Rosi
producer: Donatella Palermo Gianfranco Rosi
vágó: Jacopo Quadri

Szereplők:

Pietro Bartolo

Samuele Caruana
María Costa
Mattias Cucina

Lampedusa szigete az elmúlt években számtalan alkalommal szerepelt a hírekben, mivel a szicíliai sziget vált a mediterrán bevándorlási krízis egyik fő központjává. A jobb élet reményében több százezer menekült érkezett az alig hatezer lakosú szigetre Afrikából és a Közel-Keletről. Gianfranco Rosi hosszú hónapokat töltött Lampedusán, hogy kamerájával rögzítse az eseményeket, egyúttal bemutassa a szicíliai közösség kultúráját és mindennapjait. Filmjében a helyiek hétköznapi élete mellett a hetente a szigetre érkező több száz menekült túlélésért folytatott küzdelmébe is bepillantást enged. Mindezzel párhuzamosan ismerhetjük meg Samuele-t, a 12 éves helyi kisfiút, aki a helyi tengeri hagyományoknak ellentmondva a szárazföldön érzi igazán elemében önmagát.

 

Tovább

Bemutatás időpontja: 
2017. április 24

Hol vetítik?

Nincs véglegesített vetítési időpont.
Nincs véglegesített vetítési időpont.
Nincs véglegesített vetítési időpont.
Nincs véglegesített vetítési időpont.
Nincs véglegesített vetítési időpont.
Nincs véglegesített vetítési időpont.